Zašto pri opremanju prostorija morate uzeti u obzir i kuhinje po meri? Da li je opravdano platiti njihovu višu cenu? Koje su prednosti personalizovanih kuhinja?

Srce svakog doma je kuhinja, a i u poslovnim prostorijama ona igra važnu ulogu. Ovi mali prostori treba da omoguće odlaganje svega potrebnog za pripremu i serviranje jela, skladištenje namernica i održavanje higijene posuđa koje je u upotrebi. To je puno zahteva koje je teško objediniti ako kuhinja nije organizovana tako da bude funkcionalna i praktična.

 Uz to, važno je i zadovoljiti estetske standarde pa se u svakom prostoru pokazalo kao najbolje rešenje izrada kuhinja po meri za najpreciznije uklapanje i zadovoljenje najvećeg broja zahteva.

Izrada kuhinja po meri podrazumeva apsolutno prilagođavanje prostoru i potrebama korisnika

Prva i možda i najveća prednost u odnosu na gotove kuhinje leži u činjenici da se pri planiranju i dizajniranju u obzir uzimaju brojni činioci iz same prostorije, ali i želje korisnika pa se tek onda pravi skica.

Kuhinjske prostorije su najčešće skučene i obuhvataju svega nekoliko kvadrata što znači da je važno odabrati adekvatne kuhinjske ormariće koji će se uklopiti uz tehniku i na najbolji način organizovati prostor.

U obzir se moraju uzeti i mesta gde je dostupna struja, voda i odvodne cevi pa se i prema tome mora planirati razmeštaj elemenata.

Majstori znaju kako da pozicioniraju sve elemente pa da priprema hrane teče nesmetano, a da sve bude pri ruci. Pultovi su blizu šporeta, frižider može biti dalje, sudopera mora imati dobru poziciju, a svaki prostor za odlaganje dobro organizovan za odlaganje šerpi, lonaca, tanjira, čaša, šolja… Mnogo toga sadrži jedna prosečna kuhinja, a na raspolaganju je samo nekoliko visećih i podnih ormarića.

Sa druge strane, i ako se kupe gotove kuhinje elementi se mogu razmestiti, ali su tačno određenih dimenzija i ne mogu se menjati. Izrada kuhinja po meri podrazumeva i takvo prilagođavanje i izradu elemenata sa milimetarskom preciznošću koje znači puno u svakoj kuhinji.

Korišćenje materijala koji odgovaraju potrebama svake kuhinje

Klijent može da bira boju i vrstu materijala za izradu kuhinje, ali i materijale od kojih će biti napravljen svaki segment.

Prvi korak je materijal za radne površine i materijal vrata ormarića koji može biti od iverice, medijapana ili punog drveta. Bira se i materijal za gornju površinu koja se koristi za pripremu hrane i može biti napravljena od drveta, mermera ili nekog trećeg materijala prema zahtevima korisnika.

Svaki od izbora ima svoje osobenosti i razloge za postavljanje, a stručna firma će ih obrazložiti i u dogovoru sa kupcem doneti odluku o najboljem izboru.

Takođe, kod kuhinja po meri postoji i mogućnost biranja okova, načina zatvaranja fioka i ormarića, ali i vrste ručki koje su pravi ukras na svakoj kuhinji.

Estetska komponenta kuhinja po meri

Estetska prednost je zaista ne merljiva u odnosu na gotove kuhinje jer se može kreirati izgled po želji i zamisli kupca. Nema potrebe za kompromisima i prilagođavanjem dizajna jer se sve može pretvoriti u stvarnost.

Bele, crne, mat, sjajne, raznih boja, nijansi, kombinacija, sa duborezom ili glatke, sa LED svetlima… Kada je kuhinja napravljena po meri kreira se i izgled po meri, sa jednom ili više boja, ukrasima i detaljima koji su tu da oplemene prostor i učine ga i funkcionalnim i lepim u narednim decenijama korišćenja.

Sa gotovim kuhinjama izbor je znatno manji, a kasnije popunjavanje i dodavanje elemenata gotovo nemoguće jer je teško pronaći isti dezen i istu boju i naknadno je uklopiti. Kod kuhinja po meri je to mnogo jednostavnije i lakše.

Duža garancija i bolji kvalitet

Firme koje se bave proizvodnjom kuhinja po meri često daju dužu garanciju na svoje proizvode, stoje na raspolaganju za sve servise i ugradiće najbolji kvalitet po određenoj ceni.

Izrada kuhinja po meri je i sigurniji način da će se dobiti kvalitetan proizvod koji će odolevati uslovima koji su u kuhinji često zastupljeni: povećana vlažnost, visoke temperature, prljanje…, a kvalitetni ormarići uspešno odolevaju izazovima i ne menjaju se ni nakon višedecenijske upotrebe.

Svaka kuhinja urađena po meri je mali, unikatan projekat koji pokazuje kako se mašta, kreacija i dizajn mogu uklopiti za savršen izgled jednog prostora.

Prilikom planiranja mora se voditi računa o dosta elemenata: da se postavi što veći broj ormarića, da se uklope u elektro i vodovodnu mrežu, da se ostavi prostor za sve električne uređaje, a da se pri tome kreira funkcionalan prostor u kome je priprema obroka pravo zadovoljstvo.

Zbog svega toga, najbolje je angažovati stručnjake i prepustiti im planiranje u skladu sa vašim željama i zahtevima. Jednom napravljena će vas služiti više decenija i svakako će biti ulaganje koje se isplati.